KEARIPAN LOKAL PARAHYANGAN : GUNUNG KAIAN, GAWIR AWIAN, CI NYUSU RUMATAN, PASIR TALUNAN, LEBAK CAIAN, SAMPALAN KEBONAN, WALUNGAN RAWATAN, LEGOK BALONGAN, DARATAN SAWAHAN, SITU PULASARAEUN, LEMBUR URUSEUN, BASISIR JAGAEUN, BUDAYA PASUNDAN JADIKEUN PAMEUNGKEUT PAGEUH KARAHAYUAN

Minggu, 08 April 2012

Ngaliwet Dina Kastrol

Cara nyieun dahareun tina beas nu pang entengna jeung lumrah kucara ngaliwet. Ari ngaliwet teh nyangu dina kastrol, caina sabuku curuk tuluy ditagenkeun dina durukan. Samemehna, cai beasna di piceun heula atawa cai isikan, tapi heunteu kudu diisikan heula kawas rek nyangu, cukup dilembangkeun caina tuluy dipiceun kadar miceun bubuk huut anu aya dina beas.
Liwet bisa disamaraan sajaba kuuyah, saperti ku salam, daun surawung, cengek, dibawangan keur anu osok bisa ditambah ku bumbu masak. Satuluyna eta liwet teh bisa dicampuran ku lauk asin, naon wae jenisna mah arek teri, jambal, peda jeung nu sajabana. Bisa wae ku endog hayam atawa ku endog puyuh. Ngan teu ilahar ngaliwet ku lauk cai atawa ku keuyeup. Liwet bisa asak satengah jam, jadi ngaliet teh saenyana cara praktis pikeun nyadiakeun dahar.
Liwet oge geus lumrah lain dipatani wungkul, tapi ayeunaman liwet teh tos saba kota tos asup restoran bari jeung hargana mahal. Ngan anu bener-bener isli mah liwet kampung dikebon atawa di sawah, contona ieu liwet mang eka sapertos digambar di handap ieu.
Dituangna make daun cau pangganti piring.



2 komentar:

  1. Kayanya enak tuh liwet, gan buka dong wisata ngaliwet, kayanya banyak tuh yang mau

    BalasHapus
    Balasan
    1. ya bisa keliatannya sangat menarik apalagi bila pembuatan liwet itu asli seperti yang kami lakukan dan akan mengeluarkan aroma yang khas pula yang ditunggu adalah intip atau kerak liwet yang berada dibagian bawah yang tutung
      thx

      Hapus